Het vakmanschap van een stukadoor

Wat doet een stukadoor

In de film Terminal met Tom Hanks raakt zijn personage vast op het vliegveld. Hij komt vanuit een ander land en spreekt geen Engels. Hij kan natuurlijk niet werken op het vliegveld officieel en heeft dus geen geld voor eten. Later in de film begint hij te werken als stukadoor. Het beroep wat hij ook beoefend terug in zijn eigen land. Nadat hij begint te werken krijgt hij zeer goed betaald. Een stukadoor is een vakman. Het lijkt misschien simpel werk maar een goede stukadoor worden kost jaren aan oefening.

Een stukadoor is een vakman die specialiseert in het aanbrengen van stucwerk op wanden, muren, plafonds en gevels. Stucwerk is een afwerklaag die zowel als bescherming als verfraaiing van het interieur. Er zijn een aantal verschillende werkzaamheden die een stukadoor uitvoert. Hij zal het oppervlak eerst voorbereiden door het schoon te maken en behang te verwijderen. Daarna gebruikt hij of zij een voorstrijkmiddel als ondergrond. Hij mixt vaak zelf de mortel wat ook weer een vak apart is. Daarna zal hij de mortel aanbrengen en voorzichtig uitvlakken om het daarna glad te strijken.

Gereedschappen

Wanneer u een stukadoor wilt inhuren zul je op zoek moeten gaan naar de beste prijs-kwaliteit verhouding. Wat zijn de kosten stukadoor? Hoeveel een stukadoor kost hangt af van verschillende factoren. Onder andere hoe groot de wand is bijvoorbeeld. Een stukadoor zal vaak een prijs zetten per vierkante meter die bewerkt moet worden. Een stukadoor zal over het algemeen van verschillende gereedschappen gebruikmaken tijdens zijn werkzaamheden. Een van deze gereedschappen is bijvoorbeeld de bekende stukadoorsschoffel.

Voor een simpel stuk muurwerk lijkt de ervarenheid en vakmanschap van een stukadoor mogelijk niet heel belangrijk maar wanneer het gaat om andere werkzaamheden is dat wel zo. Bijvoorbeeld wanneer een monumentaal pand gerestaureerd moet worden. Het pand zal in dat geval zo moeten worden gerestaureerd dat het geheel in oude glorie hersteld wordt. Wanneer het gaat om zeer oud pleisterwerk kan het een ingewikkelde klus worden.

Monumenten herstellen

Het is in dit geval van belang dat de stukadoor kwaliteitswerk verricht. Wanneer het nieuwe pleisterwerk is aangebracht hoort dit er hetzelfde uit te zien als het oude pleisterwerk. Sommige stukadoors zijn ware kunstenaars Ga bijvoorbeeld een keer kijken naar de sierlijsten boven de ingang van de Brabantse schepenkamer in Maastricht. Thomas Vasalli in 1735 maakte hier daadwerkelijk prachtige sierlijke afrondingen en kunstwerken met zijn stucwerk.

Stucwerk heeft dan ook een lange geschiedenis die zelfs teruggaat naar de Romeinse tijd. Het was een essentieel onderdeel van het interieur van het binnenhuis van romeinse senatoren bijvoorbeeld.